SUMATRA - QUEEN Ketiara
Charakteristika: exotické ovoce - kakao - maple sirup
Použití: espresso, Moka konvička, silný filtr
Acidita: nižší střední
Kategorie: | VÝBĚROVÁ KÁVA |
---|
Zpracování: semi-washed (tzv. Giling Basah – tradiční sumaterský způsob)
Region: Aceh, Sumatra
Odrůdy: Typica, Catimor
Nadmořská výška: cca 1 200–1 500 m n. m.
Překvápko tohohle roku? Jednoznačně, nejspíš hitovka letošního roku, která na tebe dýchne svojí svěžestí a sílou.
Ano, a aby toho nebylo málo - o tuto farmu se starají pouze ženy. Od pěstitelek a třídění až po sales managment. Projekt, který se za poslední roky začal budit ovace. A ne tak pro nic za nic.
Zkrátka
Povedený zrno z Indonésie, který nás opět ujistilo, jak moc se zlepšili s kvalitou pěstování v této části světa.
Ketiara chytá vynikající chuťový balanc a sladkost po exotickým ovoci a javorovým sirupu. V začátku je velmi silná, uprostřed ovoce a na konci lehký ferment a bylinky v dochuti.
Giling basah neboli polopraná, je v této oblasti Ketiara preferovanou metodou pro zpracování surové kávy po sklizni. Ručně se sklidí pouze zralé červené třešně a oloupají do posledního plodu od vnější části dužiny.
Dále jsou oloupané vloženy do velkých betonových nádrží a ponořeny do čisté mělké vody. Zde se zrno fermentuje 24 hodin při několika výměnách vody. Po dokončení fermentace ještě káva proběhne dvěmi fázemi sušení sluncem na požadovanou vlhkost a poslední loupaní. Téměř hotovo.
Napytlovat a může cestovat k nám do AJVENCOFFEE
Odpovědět
Odpovědět